torsdag 28 mars 2013

Den blomstertid snart kommer!

I den här jackan känner jag mig lite som en vårblomma. Det krävs lite mod att bära den men man känner sig garanterat inte trist och grå. Tycker verkligen om tyget men det tog ett tag innan jag tog mod till mig och klippte ut en jacka.

Tyget är köpt på Ikea och det tunna fodertyget som jag använt har jag fått av en vänlig granne, så detta är en ganska förmånlig skapelse:) Grundmönstret är från Ottobre woman 5/12 Luxurious Flowers. Ändrade ursprungsmönstret så att jag flyttade dragkjedjan mitt fram och istället för dolda blixtlås i fickorna så valde jag att täcka öppningarna med påsydda "ficklock". Bytte också ut den stora huvan mot en ganska rejäl krage, satte också till en liten knapplist i halsen för att göra halshålet lite snävare. Gjorde också hela jackan aningen längre. Slutmodellen känns riktigt bra på så nu är det bara att blomstra i kapp med vårblommorna.





måndag 25 mars 2013

Små tygkorgar

Så här inför påsken passade jag på att sy några små tygkorgar. Två stycken med påsktema och en med små blommor till Idas rum. I alla fall en av korgarna kommer att fyllas med påskgodis nästa helg :)

Tygerna fyndade jag för ett tag sedan från Onnen sydäns affär på övre torget här i Vasa då de har slutförsäljning av sina inredningstyger. Tygerna är ganska kraftiga men jag har nog ändå förstärkt korgarna med ett varv limtyg.

Glad Påsk!



torsdag 21 mars 2013

I väntan på sommaren!

I går var det onsdag och onsdagar betyder för min del sytid på kvällen i form av syjunta :) Redan på dagen då Ida var i klubben och Isak sov i vagnen hade jag en perfekt stund för mig själv där jag funderade ut ett mönster till en klänning enligt en tanke som jag hade fått kvällen innan.

Utgick från ett basmönster på en reglantröja från boken, Joka tyypin Kaavakirja II, som jag hade lånat av en syjunta vän. Ändrade först mönstret lite enligt en modell på en klänning som också fanns i boken men tog mig sedan friheten att gå enligt mina egna idéer. Tanken var att göra en singoalla klänning till mig själv som jag inte skulle se allt för gravid ut i. Klänningen har rejält med rynk runt halsen på framstycket och på ärmarna, bakstycket är nästan slätt. Både fram och bakstycket  har aningen formade sidsömmar och så lade jag till ett bystveck för att få ett bättre fall på framstycket.
Och till min stora glädje så blev slutresultatet ganska exakt vad jag hade i tankarna!

Passade också på att sy en kepsmössa till mig själv av tygresterna medan barnen så snällt lekte att dom var på fotbollsträning i morse:)

Tyget beställde jag tidigare i vinter just med tanke på ett sommarplagg till mig själv. Kommer faktiskt inte mera i håg från vilken shop det var men tyget är i alla fall Liandlos "Star All turkos" och det ger i alla fall mig känslan av sommar, hav, villa och båtliv.

 
 


måndag 18 mars 2013

Ny mojäng! Bandkantare till min Husqvarna Viking Opal

För ett tag sedan kom jag underfund med att det finns bandkantarpressarfötter som extra utrustning till min symaskin:) Enligt leverantören så skall man till den 12 mm breda bandkantaren klippa en 50 mm bred snedremsa av tunt tyg eller använda en färdig, extra bred dubbelvikt snedremsa. Började dock fundera om det inte kunde gå att kanta med resår på trikå. Surfade runt på olika bloggar och hittade några exempel på folk som just använt den 12 mm breda bandkantningsapparat för att göra snygga kantningar med resår.

Kollade runt på olika finska webshoppar som säljer symaskinstillbehör men hittade inte denna 12 mm breda bandkantare hos någon så beslöt att beställa den från Sverige. Gjorde beställningen senaste måndag från www.symaskinsexperten.se. Priset var 225 kr och dessutom fraktfritt på beställningar över 500 kr, så beställde samtidigt en transparent foot för applikationer samt ett skärmattskitt och slutsumman blev 517 kr. Inte alls skärskillt dyrt enligt mig.

Fick då paketet hemkört i dag och var riktigt ivrig att få prova manicken. Vid en första granskning tyckte jag det såg omöjligt ut att få genom en remsa med resår men tog då helt kallt skruvmejseln och tången till hjälp och fixade till den lite så att det liksom blev en bredare fåra som snedremsan skall genom. Prövade först med några restbitar och det verkade fungera helt ok. Så beslöt att göra ett försök med en riktig tröja. Inte helt nöjd med resultatet ännu men antar att övning ger färdighet. Det svåraste var att veta hur mycket man skulle spänna och dra ut resåren så att det skulle bli snyggt. Men antar att detta är något man får fingerkänsla för efter några försök. Resultatet är alltså en 4 vikt resårkant. Men tror också att det kunde fungera med 3 vikt, alltså enkel resår på avigsidan...

Nedan till vänster är alltså den 12 mm breda bandkantningsapparat. Till höger skärmattsskit som är perfekt att skära kantband på.

 
 
 
Började med att trä kantbandet genom apparaten och vek den snyggt under pressarfoten. Sydde sedan först med tvillingnål i bara remsan en liten bit och pillade sedan in tyget i fåran mellan vikningarna.
 

Resultatet av min först halskantning med bandkantare nedan. Inte helt nöjd men förvånad över att det ändå gick så smidigt.

 
För att få öva ännu lite mera valde jag också att sätta kantband i ärmarna på denna tröja vars mönster är från Ottobre 6/12. Tror nog att jag och manicken kan bli ganska goda vänner!
 
 
 
Här finns också en länk till ett youtube klipp på bandkantning med samma bandkantningsapparat http://www.youtube.com/watch?v=TlEH1YX5ybU&noredirect=1





söndag 17 mars 2013

Kepsmössa

Har den senaste tiden sett en hel del av dessa kepsmössor i trikå på den svenska Facebook sidan Vi Sytokiga. Tycker om iden med skärmen eftersom den ger ett bra skydd mot den starka vårsolen så jag ville verkligen pröva på att sy en egen. Var dock osäker på om jag skulle få till skärmen så att den skulle bli passligt stor och passligt styv. Blev dock riktigt nöjd med resultatet.

Detta fina "Hej sa Petronella" tyg från Liandlo fyndade jag av en juntavän på gårdagens tygloppis och jag ångrar inte mitt köp! Riktigt fint som vårmössa. Som förstärkning i skärmen har jag använt vanligt limtyg från Eurokangas. Satte 2 lager på den övre skärmdelen och ett lager på den undre och tycker att det blev helt ok. Tänker ändå pröva att sätta 2 lager på bägge skärmdelarna på nästa mössa och eventuellt också sätta dubbelsidigt limtyg i mitten så att dom sitter ihop. Här har jag tagit hjälp av två synliga stickningar på skärmen som håller i hop den.



lördag 16 mars 2013

Tygloppisiver

Idag har det varit tygloppis i Arbis och jag har tillsammans med en hel del syjuntevänner tillbringat en stor del av dagen bland en massa tyger och garner:) Det var vi från Arbis syjuntan som stod som loppisarrangörer och jag tycker att det blev riktigt lyckat och vi hade gott om glada besökare. Själv hade jag inga tyger till salu utan hjälpte i stället andra försäljare att bli av med sina tyger:)

Hittade bland annat ett fint alfabets tyg på en av mina juntavänners bord som jag tyckte skulle passa till Ida som just nu börjat intressera sig för bokstäver och siffror. Materialet var härligt mjukt och jag tyckte det skulle passa utmärkt till en pyjamas. Är inte säker på vems tyget är men det verkar vara svenskt eftersom bokstäverna får sällskap av olika djur vars namn just börjar på den bokstaven. Från ett annat bord fyndade jag också en matchande resår.

Planerna var klara så då jag kom hem från loppiset och de övriga familjamedlemmarna lyste med sin frånvaro satte jag saxen i tyget och började klippa till en pyjamas... märkte dock efter ett tag att det kanske hade varit bra om jag hade planerat lite hur jag skulle placera mönstrena på tyget eftersom resultatet av min iver gjorde att jag blev ett pyjamasframben kort på tygfronten. Blev då att trixa lite så byxorna fick prydas med fusk förstärkta knän för att dölja tyg skarven :)

Hade just fått klart pyjamasen då resten av familjen dök upp och glädjen var förståss stor över det nya plagget som genast skulle provas. Tror nästan att den var så skön att tjejen somnade....

 
Fuskförstärkta knän i brist på tyg :)

 
 
Och medan jag har tillbringat en härlig dag bland tyger, garn och symaskinsdamm så har resten av familjen njutit av det undrbara vädret! Hoppas på lika härligt väder i morgon.
 


måndag 11 mars 2013

Stjärnset del 2

Nu har äntligen Idas stjärnbyxor fått sällskap av en T-shir och jag kan förklara detta gymppaset klart:) Glädjen är stor och Ida väntar med iver på morgondagens föräldra barn gymnastik!

 

Mönstret på tröjan är från Ottobre 4/12 Little Lamb. Jag har gjort korta ärmar och satt till lite på längden. För att ge tröjan lite extra så valde jag att sätta en stjärnapplikation på magen. Denna gjorde jag enkelt genom att klippa ut en färdig stjärna från stjärntyget. En annan liten detalj är dekorsömmen med stjärnor som jag valt att använda då jag fållade ärmarna.


fredag 8 mars 2013

Tunika med knut

Senaste vecka var jag en sväng till Eurokangas för att söka en resår som skulle passa till cykeltyget som jag sydde Isaks Onepice overall av, men den himmelsblåa färgen var svår att hitta. Istället föll mina ögon på detta tyg som hade kommit in och lockade mig med sin kombination av gult och svart. Var inte alls på jakt efter nya tyger men för mig verkar det vara omöjligt att gå in i en tygaffär utan att komma ut med åtminstone ett tyg, så det blev då 1,5 m av detta tyg samt en restbit av ett blommigt tunt sommartyg, samt lite enfärgad gul trikoo :)

Visste inte genast vad jag skulle sy men tänkte mig något lite mera stiligt och hittade då en modell i Suuri-käsityö lehti som föll mig i smaken. Modellen heter solmumekko och fanns i tidning nr 2/13. Var osäker på storleken och under sömnadens gång blev jag tvungen att ta in den lite här och där för att få den att sitta som jag ville. Antar att om jag skulle ha utgått från en nr mindre så skulle den ha suttit ganska bra genast men som tur är så är det enklare att förminska än att förstora ett plagg:)

Väntar nu på något tillfälle där jag kan använda denna för jag tycker att den blev riktigt lyckad!

tisdag 5 mars 2013

Onepice nr 2 i heja Sverige färger:)

Nu har även Isak fått en egen "Onepice" overall och måste nog säga att färgerna och trycket på denna skulle passa utmärkt för den svenska cykel eliten på Vätternrundan:)

Men personligen tycker jag nog att dessa färger också är riktigt fina på våran lilla Isak och overallen kommer säkert att bli väl använd under den finska sommaren och kanske även på någon semestertripp till grannlandet. Tanken var nog till en början att lägga blå resår samt dragkedja men lyckades inte hitta någon nyans som passade till tyget så då fick det bli gult i stället.

Mönstret är det samma som jag använde till Idas overall som jag sydde senaste vecka fast denna då i storlek 92. Modellen i tidningen Ottobre 6/10 var sydd i en tråkig grå velour till en pojke i ungefär Isaks storlek och den tilltalade mig inte alls först. Men då det blev tal om att sy en Onepice och jag började söka mönster så gav jag modellen ändå ett försök och jag tycker faktiskt om resultatet. Modellen sitter riktigt bra, även om Isaks ännu är lite för stor, och det var lätt att byta ut kragen till en huva.

Tyget är från Majapuu och ja förstod till min glädje att det kanske kommer fler färgalternativ av detta fina tyg till hösten:)

fredag 1 mars 2013

Drömmen om en Onepice

För ett tag sedan fick Ida upp ögonen för Onepice overallerna och jag lovade sy en motsvarande till henne någon gång. Såg sedan detta fina cykel tyg hos Majapuu design och tänkte att det kunde passa bra till sköna overaller åt barnen. Beställde hem en bit av denna fina rosa färg samt en bit med blå botten och matchande gul trikå till fickor och huvfoder.

Då jag fick hem tygerna blev jag dock osäker på huruvida tyget skulle räcka till en modell med huva, men Ida var stenhård, det skulle absolut vara en halare med dragkedja som går ända upp hit (Ida visar med handen över huvudet) och då förstod också jag att det var finessen med att kunna gömma sig inne i huvan som var det viktigaste! Tur då att tyget räckte till och Ida var verkligen överlycklig idag då hon fick denna:)

Mönstret är från Ottobre 6/10 modell 13. Ersatte kragen med en huva som jag stal från modell 24 i Ottobre 4/11 och satte till resårer i bensluten och ärmsluten.





Tycker att det gula fodret i huvan samt det gula inläggen i fickorna blev riktigt lyckat och om man titta riktigt noga så kan man dessutom se att dekorsömmen runt fickorna är en rad med många små gula cyklar:)