tisdag 30 juli 2013

Min Martha (slunga)

Detta färgglada tyg med tulpaner beställde jag i våras från Royal-Tuote som en morsdagspresent till mig själv. Tyget är Lillestoffs och när vi i början av sommaren besökte deras lagerbutik så köpte jag en smal remsa "Dotties" som går ihop med tulpanerna. Det orange/röd randiga tyget fanns i skåpet och borde vara Hilcos.

Hade först tänkt sy mig en Onion klännig av tyget men fick sedan upp ögonen för detta mönster på en tysk sy-blogg. Mönstret heter Martha och är ett e-book mönster som jag beställde från Das Milchmonster (http://www.dasmilchmonster.de). Vet inte varifrån namnet Martha kommer men i alla fall är fickan på framstycket lika stor som en Österbottnisk Marthaslunga :)



Tycker om modellen med den höga kragen som också påminner om en scarf när man har den nerfälld.  Framstycket är delat och har små veck under brösten på den övre delen. E-book mönstret innehöll ett antal olika variationer av tunikan och den gick också att göra som amningstunika.



lördag 27 juli 2013

Vila i Frid Bernhard Möuts 1920-2013

Min farfar, en älskad och omtyckt gammal man tog sina sista andetag här hos oss för snart två veckor sedan. Farfar fyllde 93 år i Januari och fick ett långt liv och har hunnit uppleva mycket av vårat lands historia.  Han var en av den ständigt minskande gruppen krigsveteraner som har kämpat på liv och död vid fronten för vårat lands självständighet! Min farmor och farfar levde länge i all sin enkelhet i en gammal stuga utan varken dusch eller WC. På vinden hade han sin lilla snickarboa där han täljde små trägubbar, skålar, båtar eller målade tavlor som ofta pryddes av gamla fullriggare eller skärgårdsmotiv.  Hans konstverk finns säkert bevarade i många hem runtom i bygden.

Nu blev det då dags för familj och vänner att samlas för att ta ett sista farväl på farfars begravning och eftersom både barnens och min garderob mestadels innehåller ganska färgglada kläder så ville jag gärna sy något nytt till begravningen. 

Det blev varsin klänning till mig och Ida och Isak fick en liten väst av tygresterna från Idas klänning.
Min klänning är sydd i ett tunt tyg från Eurokangas med mörkgrå botten och små beiga blommor. Tyget är lite småveckigt som gjorde att det töjde en hel del och det var lite svårt att klippa och sy i detta tyg. Mönstret är Onion 2017. Idas klänning och Isaks väst är sydd i en prickig trikå som jag hittade på Eurokangas bitsida. Mönstret på Idas klänning är en omarbetad Lucky Cat från Ottobre 1/13. Dekorerade klänningarna med naturvita spetsband.



Nedan en lite dålig bild av en tavla målad av min kära farfarar som vi har fått till bröllopsgåva





torsdag 25 juli 2013

Tyglycka

Gjorde senaste vecka en beställning från tygjätten Königreich der Stoffe (Länk tillsammans med några vänner från syjuntan och fick idag hämta hela paketet från posten:) Alltid lika roligt och spännande att öppna paket med tyger och speciellt idag då jag inte riktigt visste av hurudan kvalitet tygerna skulle vara eftersom det var första gången som jag beställde tyger från detta ställe. En stor del av tygerna jag beställde hörde till KDS ( Königreich der stoffes) egna sortiment men i deras webshop fanns också mängder av tyger från andra tillverkare som tex Lillestoff och Hilco.

Till min glädje motsvarade de flesta av tygerna mina förväntningar (i alla fall före tvätt och användning), bortsett från en bit brun stretch frotté som jag hade beställt med tanke på byxor till Isak. Detta var mycket mer stretchigt och slapprigt än vad jag hade önskat. Prismässigt så är det aningen förmånligare i Tyskland och frakten till Finland blev 12,95 så det är också överkomligt om man är några som går samman eller om man beställer mycket. Tycker också att servicen fungerade bra, leveranstiden blev ca 1 och en halv vecka.

Roligt att få prova på lite nya tyger men måste ändå säga att jag tycker det är super roligt då det börjat dyka upp så mycket fina finska tyger i våra egna webshoppar:) 

Förhoppningsvis kommer då alla dessa fina tyger och band att så småningom förvandlas till lika fina plagg åt mig och mina nära och kära:)


tisdag 16 juli 2013

Dripp dropp dripp dropp regnet faller sakta....

.....dunk dunk dunk dunk hjärtat slår. 

För min familj och mina vänner förstås, men också för att få lägga till något litet extra till de plagg jag syr. På den här klänningen med regnväderstema blev det ett band med små turkosa regndroppar:) Tycker detaljer som band, spetsar eller någon extra ficka gör att plaggen blir lite mera personliga och lite roligare.

Förra veckan hamstrade jag en del band och tillbehör på en tygaffär här i  Vasa som har slutförsäljning och säljer allt med 50% rabatt. Bandet med de små turkosa bollarna var ett av mina inköp och när jag sedan börja fundera på att sy något av regndroppstyget så konstaterade jag att bandet måste få komma med på något sätt. Det blev en klänning ur senaste Ottobre 4/13 Circuse Horse och bandet tycker jag passar perfekt som dekoration i sömmen mellan övredelen och kjoldelen. Alla tyger är från Lillestoff. Ändrade ärmarna på tröjan för att få med lite mera av det gula och grå randiga tyget som jag tyckte passade bra till tröjtyget.


Får väl hoppas att regnväderströjan skrämmer bort alla lågtryck och släpper fram solen och lite värme i ställe. Men jag måste ju erkänna att jag tycker om lite gråa dagar mellan varven för då kan jag med gott samvete sitta inne vid symaskinerna:) 

För tillfället är min syinspiration på topp nya idéer ploppar hela tiden upp i min skalle och det är så roligt att fundera ut nästa projekt. Byxor till barnen borde det bli men det är mycket roligare att sy tröjor och klänningar. 











En klänning på uppdrag


Min kusin hade problem att hitta klänningen hon sökte. Hon visste vad hon ville ha men fann den inte i stadens klädbutiker. Hon frågade lite försiktigt om jag kunde tänka mig att sy upp en ny klänning enligt samma modell som en svart klänning hon redan hade hemma och jag lovade att göra ett försök då modellen verkade ganska lätt att sy.

Hon hittade riktigt fina tyger på Eurokangas som hon hämtade till mig och jag fick låna den svarta klänningen som "mönster". Jag sydde upp klänningen med några mindre justeringar och lyckades helt ok med mitt uppdrag. Det petigaste och svåraste var att få det runda oket kring halsen snyggt.


                            

Inte den bästa bilden av klänningen här men min kusin ringde efter festen och ville tacka och meddelade att hon trivdes riktigt bra i den nya klänningen:)

fredag 12 juli 2013

Mr Mosastuff

Har ju sytt en del kläder under det senaste året, men konstigt nog så har väldigt lite hittat in i mannens garderob... Hans kommentar om min sy-iver till en bekant var att "hon har blivit besatt", och aningen besatt är man kanske då man stiger upp innan barnen vaknat och börjar rita mönster:)

Hur som helst så tycker vi kanske båda två att också han är värd lite nya kläder, han blir ju ändå tvungen att stå ut med brummande symaskiner om kvällarna:) Har ju sytt huvtröjor till resten av familjen så beslöt att också mannen skulle få en. Började titta på tyger och föll på nytt för Majapuus fina cykeltyg. Har tidigare sytt onepice overaller till barnen i andra färger av detta stickade bomullstyg som är riktigt skönt. Tygets bottenfärg är jeans blått och på Majapuus webshop hittade jag också matchande trikå tyg till huvan samt resår. 

Då jag hade funderat ut mönstret (som har sitt ursprung ifrån en huppare i storlek 170 ur senaste Ottobre), klippt till tröjan och skulle börja sy kantningarna så tyckte jag att det kanske blev lite onödigt blått. Beslöt därför att köra på samma koncept som med hupparen jag sydde till mig själv (http://mosastuff.blogspot.fi/2013/07/riemukukka-huppare.html) och sydde fast en smal dubbelvikt remsa vit trikå under alla kantningar (Spets är kanske inte så manligt). Blev riktigt bra tycker jag!

Samtidigt som jag beställde cykeltyget från Majapuu beställde jag också en meter av Siiri & Myyry trikån. Tycker tyget är en perfekt bild av far och son så det fick bli varsin T-tröja till mina herrar:)


Det var verkligen roligt att sy något till honom också men det jag saknar är en samling, bok eller tidning, med snygga herrmönster. Men helt klart skall jag sy fler plagg till Mr Mosastuff framöver!



fredag 5 juli 2013

Sommardans

När jag var i Stockholm på Stoff och Stil hittade jag ett tyg som jag direkt föll för. Färgen är så härligt somrig.. Hade en ganska klar bild i huvudet av vad jag skulle sy av tyget men hittade inget motsvarande mönster. I mina tankar skulle det bli en enkel klänning med mycket fall framtill. Utgick lite från mönstret på summerbasic tröjan i senaste Ottobre woman men har nog gjort x-antal ändringar.

Passade på att sy klänningen/tunikan i veckan då vi i kväll ska på sommardans och jag har ett tillfälle att använda den. Klänningen med sina 4 sömmar + fållar var lätt att sy. Det ända som harmar lite var att jag gjorde en sista minuten korrigering med axelsömmarna som gjorde att fallet inte riktigt blev så mycket som planerat... men visst duger den för en sommardans:)

torsdag 4 juli 2013

Riemukukka Huppare

Maitotyttös Riemukukka frotté tyg har funnits i mitt skåp ett tag. När jag fick tyget, som jag tillsammans med en syjunte vän beställt från Royal-Tuote, visste jag inte riktigt vad det skulle bli. Hade föreställt mig en tunika, men sedan var det någon från syjuntan som tyckte att det kunde passa till en huppare. Tyckte det lät som en bra idé och nu några månader senare är min huppare klar:)


Gillar kombinationen brunt och knallrosa så fodret i huvan blev Lillestoffs rosarandiga trikå. Hade först också tänkt kanta med knallrosa men konstaterade sedan att vitt blir bättre. För att ändå få in lite mera rosa så satte jag till fickor samt rosa spets vid alla kantningar. Är riktigt nöjd med min huppare som också är otroligt skön på.


Mönstret är ur Ottobre 4/12 Green Star stl 170. Ändrade huvan lite och så bytte jag knapprna mot en dragkedja annars skulle jag säga att storleken ungefär motsvarar en dam medium.