onsdag 21 augusti 2013

Snövit

Nu kan hösten och vintern komma för den här klänningen får mig att tänka på kalla vinterdagar och juletider trots att det för tillfället är riktigt varmt och skönt sensommarväder. 

Tyget köpte jag från Lillestoff lagerbutik i början av sommaren. Jag var först lite osäker på tyget men eftersom Ida var med mig inne i affären så fick hon bestämma och det blev en bit snövit. Tog samtidigt också en liten bit av äppeltyget som hör ihop med snövittyget.
Hade ganska klart för mig vad ja skulle sy och är riktigt nöjd med slutresultatet. Mönstret är ett eget hopkok men med en hel del inspiration fån e-book mönstret "Lina".
    
   

Klänningen prydde jag med naturvit spets på framstycket och vitt spetsgummiband i sömmen mellan tröj- och kjoldelarna. Framtill valde jag att sätta en bit röd trikå med vita prickar. Till klänningen sydde jag också ett par röd/vit randiga leggnings med ett litet inslag av prickar:)

  

Nedan lite närmare bilder på detaljerna. Är för tillfället riktigt glad över att det blev lite snövit tyger för klänningen blev riktigt lyckad och dottern är jätte nöjd:)
  
   



       

                         

     



onsdag 14 augusti 2013

Känner mig lite smågalen men visst är det popp med svarta och vita ränder:)

Jag gillar ränder, men detta är kanske lite väl mycket.... eller så inte?! Denna outfit får mig i alla fall på gott humör och jag känner mig lite smågalen:)

Tygerna kommer från Eurokangas och följde med mig hem en dag när jag skulle ta en snabbtur via deras bitsidan för att "bara kolla lite". Hittade först ränderna som var riktigt fina (hade ett tag fantiserat om svart- och vitrandiga leggings till mig själv). Sedan dök prickarna upp och jag tänkte att jag nog kunde kosta på mig 50 cm av detta tyg med. Till sist såg jag det turkosa tyget som var en restbit och lite nedsatt, tyckte att det passade alldeles perfekt tillsamman med de svart/vita tygerna.

När jag kom hem hittade jag nyaste numret av SuuriKäsityö tidningen i postlådan och när jag bläddrat genom den så visste jag precis vad jag skulle sy av tygerna.

Mönstret på tröjan är modell 2 "Collegemekko" ur SuuriKäsityö 8/13. Mönstret på leggingsen tog jag från senaste barnnumret av Ottobre 4/13, Modell 30 segment i storlek 170. Blev dock tvungen att minska mönstret en aning på längden och bredden.



Till tröjan satte jag till en "fejk" tröja under av det randiga tyget, skarvade de korta ärmarna med det randiga och satte en liten triangel vid halsöppningen. På leggingsen satte jag också till en liten remsa prickig trikå i bensluten med lite rynk.


tisdag 13 augusti 2013

Lite baskläder till hösten

Snart är hösten här och jag passade på att sy lite nya baskläder till barnen. Hade många fina tyger i skåpen att välja mellan så en regnig eftermiddag klippte jag ut alla delarna och sedan var det bara att sätta sig vid symaskinerna och köra:) Roligt med riktigt lätt sydda mönster som är snabba att sy.

Det blev tre tröjor till egna barn + en mindre tröja till en kompis barn som fyllde 1 år för ett tag sedan.  Leggings till Ida och velour byxor till Isak.


Gjorde först varsin tröja av Lillestoffs fina riddartyg. Kläder i det här tyget tror jag stod på bägge barnens önskelista eftersom det snart kan bli invigningsfest i deras egna lekborg som vi håller på och bygger:) Mönstret på dessa tröjor är Little Lamb från Ottobre 4/12

Isak fick också en tröja i ett av tygen som jag beställde från Königreich der Stoffes. Till den här tröjan prövade jag på mönstret Formal or Fun ur Ottobre 1/13 och tror att tröjan med olika arbetsfordon kan bli en riktig favorit.

Tröjan till min kompis son sydde jag i Liandlos omtyckta bygg och gräv tyg och mönstret är Baby Basic ur Ottobre 4/11. 

Mönstret på Idas Leggings är Hopsis ur Ottobre 4/12. Har sytt detta mönster förr och det blir perfekt om man förlänger längden med 2 storlekar. Tyget är från Eurokangas och bollbandet från kangasmestarit.

Isaks byxor är sydda i en gul velour från Lillestoff och i fickorna finns små bitar av riddartyget. Mönstret är High Jump ur Ottobre 4/11.

Nedan en bild på lekborgen som har varit sommerens byggprojekt. Utsidan börjar vara klar men Insidan är ännu halvfärdig men så småningom blir det dags att sy gardiner och inredningsgrejs:)


Märkte också här om dagen en miss jag gjort som jag inte hade lagt märke till tidigare trots att Idas regndroppsklänning (http://mosastuff.blogspot.fi/2013/07/dripp-dropp-dripp-dropp-regnet-faller.html) redan varit i användning flera gånger. Regndroppstyget på framstyckets kjoldel hade jag i misstag hamnat upp och ned. Funderade ett tag om jag skulle orka sprätta men konstaterade sedan att jag skulle ha irriterat mig på detta varje gång hon hade haft på sig klänningen så jag satte mig i soffan framför Tv:n med sprättaren i högsta hugg. Passade samtidigt på att korta av övredelen så att hela klänningen blev lite kortare (Ida tyckte nämligen att den kändes för stor då den var så lång).

Fixat och klart och mycket bättre. Passar dessutom bra ihop med Idas nya gula boll-leggings:)