tisdag 29 oktober 2013

Höstgula leggings

På tyglooppis hittade jag damnumret 2/2011av Ottobre. När jag bläddrade genom tidningen igår så märkte jag att den innehöll ett leggingsmönster. Detta var passande eftersom vi tidigare på dagen hade haft en diskussion om dam leggingsmönster på syjuntans facebooksida. Beslöt mig för att genast pröva mönstret.

Senast jag besökte Eurokangas hittade jag två bitar enfärgad trikå i de fina höstfärgerna lila och senapsgul. Har tidigare köpt en hel del enfärgad trikå från deras bitsida och jag tycker om kvaliten, tyget är ganska kraftig och passar bra till både leggings, byxor och tröjor. 

Den senapsgula biten fick nu ge vika för detta leggingsmönster och till min glädje märkte jag att färgen passar fint till ett flertal av de tunikor jag har sytt till mig själv :) 

Som en detalj på detta basplagg sydde jag ett veck mitt bak på benen. Idén har jag fått från ett ebook mönster från tyska Das Milchmonster http://www.dasmilchmonster.de/E-Books/E-Book-Leggings-Beinkleid.html?XTCsid=fa29a8b07f0758d1fdd5b4752015f75b. Pressade vecken och sydde ihop ca 4 mm från kanten med stretchsöm på symaskinen.


fredag 25 oktober 2013

Lets Race!

Isak har vuxit och det märks på kläderna. Rensade skåpet och gjorde plats för nya större kläder.

Basplagg som mjuka byxor och tröjor behövs hela tiden och jag köpte en bit svart velour på tygloppis med tanke på byxor till Isak. Helt svarta byxor verkade lite tråkigt men hittade ett par byxor i min nyinförskaffade bok Heilt spesiell og jubel (som för övrigt är en väldigt inspirerande bok) som hade en rand i avikande tyg på ena frambenet. Tänkte att detta mönster kunde vara värt att pröva, verkade enkelt och snabbsytt.

Sedan kom jag på idén att matcha byxorna med en tröja av lillestoffs racetyg och beslöt att pröva ett mönster på en reglantröja ur samma bok som hade en rolig detalj med "kantade"reglansömmar och när jag klippte till byxorna tyckte jag att ett par detaljrika bakfickor också kunde vara roligt och vips hade mina enkla basplagg förvandlats till lite mera tidskrävande projekt :)

Men oj vad jag blev nöjd med detta Race set! 




 
Detaljerna: På bakfickorna apllicerade jag trafikljus (bitar som jag klippt ut från racetyget) och satte till en remsa randig trikå när jag sydde i hop övre och nedre delen av fickan. Mittlinjerna har jag broderat för hand med en vit lite grövre tråd.
Reglansömmarna har jag kantat med samma randiga trikå. Kantningarna har jag sytt ner mot fram- och bakstycket med en stickning.



Racerpojken är också nöjd :)






fredag 18 oktober 2013

Tröja, kjol och leggings i lila!


Senaste lördag var det tygloppis och på en av syjuntevännernas bord fanns en restbit av Majapuus fina tyg "tyttö ja nukenvaunut". Hade gärna sytt en flickig tunika eller klänning av detta tyg men biten var så pass liten så det fick bli ett framstycke och ett bakstycke på en vanlig tröja i stället. Ville ändå göra tröjan lite mera flickig så smyckade framstycket med ett band, en liten rund virkad spetsduk och en knapp. Tanken var att detaljerna skulle påminna lite om ett halsband och jag tycker att det blev riktigt sött.

Till den fina tröjan hade jag planerat sy ett par matchande lila velourbyxor av en tygbit som jag tidigare fyndat av samma syjuntevän :) När jag plockade fram biten som fanns kvar så märkte jag att den var mindre än vad jag kom i håg (har tidigare sytt ett par mjukisbyxor till mig själv av samma tyg). Dessutom saknade jag en matchande resår så jag beslöt mig för att sy en enkel kjol i stället.

Ritade av ett enkelt mönster ur boken Heilt spesiell og jubel och klippte till kjoldelarna. Tyckte dock att en helt vanlig lila kjol skulle bli för tråkig så beslöt att sätta till runda orangea påsydda fickor. Hade intalat mig att det inte kunde vara svårt men det ville inte riktigt som jag ville och är inte alls skärskillt nöjd med slutresultatet...

Problemet var kantningarna.. Kantade först yttre kanten av fickorna och sedan öppningen. Det var svårt att få den yttre kantningen tillräckligt lös. Använde mig av symaskinens kantbandspressarfot men tror att resultatet skulle ha blivit bättre om jag hade kantat på "vanligt vis" utan att använda kantbandspressarfoten... Eller så är det helt enkelt Coverpron som fattas för på bilderna i boken så är alla kantningar såå snygga...  

Blev i alla fall less på det hela så vek helt kallt in kantbanden på fickornas yttre kanter när ja sydde fast fickorna på kjolen. Kantade också fållen med samma resår och med kantbandspressarfoten. Jag gjorde mitt bästa för att INTE spänna åt resåren och dessutom töjde jag lite på velouren när jag kantade. Men ändå så vill fållen bara vika sig uppåt och dessutom har jag en del hoppstygn som spökar... Vet inte riktigt vad jag skall skylla på men nöjd är jag inte.. Till min glädje så är Ida inte lika kräsen, hon tyckte fickorna var roliga och gnällde inte på några hoppstygn eller kanter som viker sig uppåt:)

Som alternativ eller supplement till den jobbiga kjolen sydde jag ännu ett par lila leggings med en rosa spets runt benen. Mönstret är det vanliga, Hopsis ur Ottobre 4/12.

torsdag 17 oktober 2013

Mysiga benvärmare

Jag klär mig rätt ofta i tunika och leggings men äger inga snygga stövlar att gömma vaderna i nu då termometern börjar röra sig kring 0 sträcket. Hittade då idén att sy benvärmaren på den tyska bloggen enemenemeins (http://www.enemenemeins.com/2013/10/pimp-my-gummistiefel-tutorial.html). Hade till och med en restbit av samma tyg hemma :)

Dessa var verkligen lätta att sy och håller mina frusna ben varma och sköna i höstrusket.



fredag 11 oktober 2013

En ny favorittröja!


Tycker verkligen om färgkombinationen ceriserosa och orange och när jag hittade en meters bit av detta tyg i Neenuskas montern på handarbetsmässan i Seinäjoki så var den verkligen svår att motstå. Måste erkänna att jag först hade tänkt sy en tröja till Ida men eftersom biten var rätt stor så blev frestelsen för stor och jag klippte i stället till denna tunika/tröja till mig själv. Mönstret är onion 2048 men jag har gjort en del ändringar på vägen.


Då jag först hade sytt ihop delarna så var den lång som en klänning med 3/4 lärmar. Ville ha en kortare modell som passar till vardags så jag tog bort sa 25 cm på längden och förlängde ärmarna. Med inspiration från senaste tröjan jag sydde till Ida så valde jag också att runda fållen på bakstycket en aning. Tyckte ändå att det fattades något, funderade på fickor eller knapplist, men hittade sedan ett band på Halonen som passade perfekt till tyget och jag blev riktigt nöjd med slutresultatet.

På mässan i Seinäjoki köpte jag också filtkulor och pärlor som jag har gjort ett halsband av. När jag köpte kulorna så tänkte jag inte alls på att de skulle matcha tyget utan valde de färger som tilltalade mig. Nu när tunikan är klar så märkte jag att halsbandet och tröjan hör i hop:)


Ida 5 år är min personliga bloggfotograf, hon är alltid på hugget och tycker det är roligt att fota mamma:) Det är roligt att se hur hon har börjat lägga märke till när en bild blir bra eller dålig och kan säga till mig om jag står konstigt. 

Hon fick en egen kamera till julklapp men våran Ipad är nog i flitigare användning och där Ida går fram med kameran så är det inget som lämnar ofotograferat:) Tur att det är lätt att radera men en hel del komiska bilder finns nog sparade i hennes fotomapp:)

Nedan ett par av Idas höstbilder från idag.





söndag 6 oktober 2013

Tygloppis Lördag 12.10

Nästa vecka ordnar vi från Arbis syjunta tygloppis på Arbis här i Vasa. Kommer själv att försöka bli av med lite tyger som jag inte har användning för där och hoppas samtidigt kunna fynda något nytt.

Hoppas på många försäljare och många besökare! Förutom tyger så brukar det också vara en del garner, mönstertidningar, böcker och annat som hör till handarbete!

Välkommen att Sälja eller fynda:)


lördag 5 oktober 2013

Houses

Det mönstrade tyget heter Houses och kommer från Lillestoff. Beställde 50 cm av tyget i våras med tanke på en tröja till Isak. Plockade fram tyget tidigare i veckan och konstaterade att detta var ett tyg som går att kombinera med en mängd olika färger. Hade en del tyger hemma som matchade bra och bestämde mig för att försöka utnyttja mina 50 cm maximalt och fixa varsin tröja till barnen. 


Samma dag damp nyaste Burda ner i postlådan och i den tidningen fanns en hel del fina barnmodeller. Mönstret på Idas tröja är en av dem. Modellen har delat framstycke och har ett lite längre och rundat bakstycke. Det randiga tyget på halva framstycket och bakstycket kommer också från Lillestoff, likaså bandet som pryder mittsömmen på tröjan. När jag hade sytt ihop framstycket fick jag idén att pryda tröjan med en applikation. Detta är första gången som jag har gjort en applikation i velour och det var riktigt roligt och inte alls så svårt som jag hade tänkt mig och barnen gillade verkligen huset så beslöt att Isak också skulle få ett på sin tröja:)


Mönstret på Isaks tröja är det välprovade Little Lamb ur OB 4/12. Här klippte jag till en armen och bakstycket från en orange-gul enfärgad trikå som jag har hittat på Eurokangas bit sida. Den enfärgade armen prydde jag med hus applikationen. 


Känns bra att kunna unyttja ett tyg till max samtidigt som jag också fick användning för den randiga restbiten och lite så restbitar velour.