måndag 18 mars 2013

Ny mojäng! Bandkantare till min Husqvarna Viking Opal

För ett tag sedan kom jag underfund med att det finns bandkantarpressarfötter som extra utrustning till min symaskin:) Enligt leverantören så skall man till den 12 mm breda bandkantaren klippa en 50 mm bred snedremsa av tunt tyg eller använda en färdig, extra bred dubbelvikt snedremsa. Började dock fundera om det inte kunde gå att kanta med resår på trikå. Surfade runt på olika bloggar och hittade några exempel på folk som just använt den 12 mm breda bandkantningsapparat för att göra snygga kantningar med resår.

Kollade runt på olika finska webshoppar som säljer symaskinstillbehör men hittade inte denna 12 mm breda bandkantare hos någon så beslöt att beställa den från Sverige. Gjorde beställningen senaste måndag från www.symaskinsexperten.se. Priset var 225 kr och dessutom fraktfritt på beställningar över 500 kr, så beställde samtidigt en transparent foot för applikationer samt ett skärmattskitt och slutsumman blev 517 kr. Inte alls skärskillt dyrt enligt mig.

Fick då paketet hemkört i dag och var riktigt ivrig att få prova manicken. Vid en första granskning tyckte jag det såg omöjligt ut att få genom en remsa med resår men tog då helt kallt skruvmejseln och tången till hjälp och fixade till den lite så att det liksom blev en bredare fåra som snedremsan skall genom. Prövade först med några restbitar och det verkade fungera helt ok. Så beslöt att göra ett försök med en riktig tröja. Inte helt nöjd med resultatet ännu men antar att övning ger färdighet. Det svåraste var att veta hur mycket man skulle spänna och dra ut resåren så att det skulle bli snyggt. Men antar att detta är något man får fingerkänsla för efter några försök. Resultatet är alltså en 4 vikt resårkant. Men tror också att det kunde fungera med 3 vikt, alltså enkel resår på avigsidan...

Nedan till vänster är alltså den 12 mm breda bandkantningsapparat. Till höger skärmattsskit som är perfekt att skära kantband på.

 
 
 
Började med att trä kantbandet genom apparaten och vek den snyggt under pressarfoten. Sydde sedan först med tvillingnål i bara remsan en liten bit och pillade sedan in tyget i fåran mellan vikningarna.
 

Resultatet av min först halskantning med bandkantare nedan. Inte helt nöjd men förvånad över att det ändå gick så smidigt.

 
För att få öva ännu lite mera valde jag också att sätta kantband i ärmarna på denna tröja vars mönster är från Ottobre 6/12. Tror nog att jag och manicken kan bli ganska goda vänner!
 
 
 
Här finns också en länk till ett youtube klipp på bandkantning med samma bandkantningsapparat http://www.youtube.com/watch?v=TlEH1YX5ybU&noredirect=1





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar